Our Phone Number: 053 89 06 28 Our Email Address: steunpunt@welzijn.net

Vechten tegen armoede

Vechten tegen armoede
doe je met een hart 

pichans

Al 25 jaar ijvert Steunpunt Welzijn vzw voor een warmere samenleving. Een sterk armoedebeleid speelt daarin een zeer grote rol.
Toch twijfelen velen onder ons: “Ik ben geen sociaal werker”, “Ik ken geen mensen in armoede persoonlijk”, “Wat kan ik hier zelf aan doen?”, … Zelf kunnen we inderdaad weinig veranderen aan de ellende die oorlog, crisissen en natuurrampen met zich meebrengen. Maar samen staan we sterker dan we denken. Samen vechten tegen armoede? Dat is samen vechten voor een betere wereld.
Wil jij ook het verschil maken, maar je weet niet hoe? Haal wat inspiratie uit de hierna volgende brede waaier aan tips. Hierbij vermelden we waar er een link is met Steunpunt Welzijn zelf. Voor het zoeken van organisaties elders kan je o.a. terecht bij de interprovinciale sociale kaart: https://www.desocialekaart.be.

Word vrijwilliger en help sociale organisaties

Wil je een deel van je vrije tijd inzetten om anderen gelukkig te maken? Top! Dat kan op heel wat verschillende manieren. Er worden trouwens voortdurend vacatures geplaatst voor vrijwilligers.
Meer info: https://vrijwilligerswerk.be.

Doe een beroep op de sociale economie

Vzw’s als Steunpunt Welzijn investeren in sociale tewerkstelling. Ze stellen mensen te werk die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt, en die daarom een hoog armoederisico lopen. Naargelang de capaciteiten wordt deze groep sterker en kan ze uiteindelijk doorgroeien naar een reguliere job. Als klant help je letterlijk mee aan dit tewerkstellingsdoel. (http://snelenwel.be) (https://www.inkleur.be/kla4)

Maak gebruik van het deelplatform ‘Helpende Handjes’

Via dit deelplatform kunnen mensen elkaar helpen met kleine dingen. Plaats zoekertjes zoals ‘boodschappenhulp’, ‘tuinklussen’ of ‘fietsherstel’ en wordt tegen een kleine vergoeding geholpen. Helpende Handjes is een win-win waar iedereen bij vaart, en een integrerend netwerk ten voordele van de sociale leefbaarheid. Meer info: https://www.helpendehandjes.net/. Het wettelijk kader van dit project vind je hier terug.

Help elkaar door te ruilen

Bij LETS leren mensen elkaar beter kennen en waarderen door diensten met elkaar te ruilen. Wie iets goed kan of graag doet, biedt dat aan en krijgt daar ruilpunten voor. Er wordt dus niets gekocht met geld. Zo groeit een behulpzaam netwerk, waar mensen (in armoede) hun voordeel mee kunnen doen. Iedereen is hier welkom! Meer info over LETS Aalst-Oudenaarde: http://lets.aalst-oudenaarde.inkleur.be/

Werk mee aan de Wereldhuis-droom

In hartje Aalst staat een huis vol mogelijkheden: Het Wereldhuis is een gastvrije locatie voor kleinschalige evenementen van verenigingen, maar ook een broedplaats voor themacafés, workshops, kooklessen en allerlei andere activiteiten die mensen samenbrengen. Zin om mee te werken aan dit Steunpunt Welzijn-initiatief? Het Wereldhuis komt nooit handen te veel! Meer info: https://www.inkleur.be/wereldhuis.

Tips voor bedrijven/ verenigingen/ organisaties

Verenigingen, sta goedkoop tarief toe!

Meer en meer verenigingen hebben een ‘kansentarief’ voor hun vrijetijdsaanbod. Wist je dat verenigingen een beroep kunnen doen op een financiële tegemoetkoming als ze UiTPAS met kansentarief aanbieden aan mensen met een laag inkomen?

Geef werkzoekenden een kans

Een eigen inkomen verwerven uit arbeid kan structureel armoede bestrijden. Als werkgever kan je het verschil maken door geen onmogelijke eisen te stellen. Bied in de plaats groeikansen aan, zoals een opleiding op de werkvloer. Samen met een goede werksfeer is dat een echt verwelkomingscadeau voor elke werkzoekende.

Tips voor deskundigen

Deel je kennis in het Repair Café

Ben jij een handige Harry of Henriette? Ben je goed in het herstellen van kleding, elektronica, speelgoed, of andere goederen? Spring dan eens binnen in een Repair Café! Enkele keren per jaar redden ‘Repair-vrijwilligers’ een hoop nog bruikbare goederen van het stort door die samen met de eigenaar te herstellen. Deskundig advies meegeven kan hier ook. (https://repaircafe.aalst.inkleur.be; https://www.repaircafe.org/) Wil jij jouw expertise delen met iemand? Laat het ons weten via steunpunt@welzijn.net

Organiseer een (artistieke) benefietactie

Ben je een artiest, muzikant of maak je deel uit van een toneelvereniging? Dan kan je ervoor kiezen om een goed doel naar keuze te steunen a.d.h.v. een voorstelling of verkoop van een
eigen werk/project. Je draagt bij aan de maatschappij, en wie weet win je de harten van enkele nieuwe fans!
Bij Steunpunt Welzijn helpen we je graag bij het zoeken naar een goed doel dat voor jou belangrijk is. Sterker nog: we willen het mee helpen bekend maken. Meer info: steunpunt@welzijn.net

Niemand digibeet!

Digibeten zijn de nieuwe analfabeten. Wie niet mee is met de smartphones, computers of de digitale snelweg geraakt snel achterop. Gelukkig kan je bij LETS (http://lets.aalst-oudenaarde.inkleur.be/) en Helpende Handjes (http://www.helpendehandjes.net) met al jouw computer-vragen en- aanbod terecht!
Wel een pc-kenner? Zoveel te beter! Probeer eens met jouw expertise iemand op weg te helpen. Er zijn genoeg computerproblemen die ontstaan omwille van één kleine foutmelding. Ken jij de oplossing? Deel het!
Heb je een eigen website? Maak die simpel, gebruiksvriendelijk en zeker niet te groot. Less is More. Een simpele website laadt ook sneller en werkt beter op mobiele toestellen. Hou er trouwens rekening mee dat niet iedereen een computer of internettoegang heeft. Blijf dus hoe dan ook bereikbaar.

...En nog manieren waarop jij kan helpen

Maak je zolder leeg

Met je schatten op zolder en kledij die je niet meer draagt kan je terecht bij meerdere organisaties. Daar krijgen ze een tweede leven. Vooral kwetsbare personen maken er dankbaar gebruik van.

Laat ervaringsdeskundigen aan het woord

SOS Schulden op School vzw roept op om in oudercomités ook ouders aan bod te laten komen die het moeilijk hebben. Zij hebben uit eigen ervaring kennis van zaken waar anderen vaak geen idee van hebben. Zijn er andere vormen van oproep of samenstelling nodig? Waarom niet – naar het voorbeeld van de G1000 – burger/ouderparticipatie een kans geven als methodiek? Meer info: info@schuldenopschool.be

picture05

Close