VERBINDING LEGGEN
Het beeld van de brug zit al jàren in het logo van Steunpunt Welzijn vzw. Een brug verbindt. Een brug is een constructie. Een brug vraagt onderhoud. Bruggen en wegen, ze horen samen. Bekijk Steunpunt Welzijn als brug .
In en voor steeds meer steden en gemeenten
Met onze fietskoerierdienst Snel&Wel rukten we in 2021 maar liefst 263 keer uit voor opdrachten van verenigingen, bedrijven en openbare besturen. Dat was 45 keer meer dan het jaar tevoren. We overbruggen letterlijk gemeentegrenzen. Inwoners van (omgekeerde alfabetische volgorde) Zwalm, Zottegem, Wortegem-Petegem, Sint-Lievens-Houtem, Ronse, Oudenaarde, Oosterzele, Ninove, Maarkedal, Lierde, Lede, Kruisem, Kluisbergen, Horebeke, Herzele, Haaltert, Geraardsbergen, Erpe-Mere, Denderleeuw, Brakel, Affligem en Aalst bezorgden we een informatief bericht, een lokale economie-aankondiging, een gemeentelijk tijdschrift, een pakketje,…
Als vooral PR-partner bieden wij zo een stevige hulp aan initiatiefnemers allerhande. Omgekeerd bieden we een brug voor al deze bedrijven en organisaties tot sociaal engagement. Elke opdracht betekent immers een stukje sociale tewerkstelling dat men mogelijk maakt.
De ruilkring Lets Aalst-Oudenaarde is niet meer weg te denken. Hier vinden mensen de weg om elkaar allerlei diensten te bewijzen.
De leden komen uit: (deelgemeenten van) Aalst, Affligem, Asse, Brakel, Denderleeuw, Ellezelles, Erpe-Mere, Gavere, Geraardsbergen, Gooik, Haaltert, Herzele, Kluisbergen, Kruisem, Lierde, Maarkedal, Ninove, Oosterzele, Opwijk, Oudenaarde, Sint-Lievens-Houtem, Ternat, Zottegem, Zwalm,… Zelfs kan er via Interlets gehandeld worden met aanbieders of vragers van andere Letsgroepen zoals Oostende, Turnhout, Dendermonde, Brussel, Mechelen, Merelbeke, Sint-Niklaas, Tielt, Zwijndrecht/Burcht,…
Het deelplatform Helpende Handjes is ontstaan om in de Vlaamse Ardennen diensten dichterbij te brengen, het sociaal weefsel te bevorderen. Spontaan sluiten ook vanuit andere gemeenten mensen aan. Zo zijn er momenteel mensen uit Aalst, Brakel, Brussel, Denderleeuw, Geraardsbergen, Menen, Kluisbergen, Lierde, Gent, Oudenaarde, Ronse Sint-Gillis-Waas,… actief als vrager en/of aanbieder.
Rond de wel zeer actuele nood van de digitale uitsluiting, traden we toe tot drie samenwerkingsverbanden; voor Aalst, voor Geraardsbergen – Ninove – Denderleeuw, voor Affligem, Liedekerke, Roosdaal, Lennik, Galmaarden, Bever. Steunpunt Welzijn werkt hier samen met de steden en gemeenten en collega-organisaties als Ligo, Avansa en Copact Coaching. In de regio’s Denderstreek Zuid en Pajottenland West nemen we uitdrukkelijk de functie van ‘outreachend werken’ op. D.w.z. naar mensen toegaan die kampen met de nood, met verenigingen contact nemen, onderlinge hulp bevorderen, informeren over hulpaanbod,…
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Het is niet zo vanzelfsprekend om als vzw, als welzijns-steunpunt, een goede samenwerking te hebben met tal van ondernemingen. Het zal je niet verbazen dat dit bedrijven zijn die in hun missie en praktijk aandacht hebben voor duurzaamheidsdoelstellingen. In die zin reiken zij de hand met de sociale economie.
Bij onze kantoordiensten-service Kla4 zijn de opdrachtgevers hoofdzakelijk vzw’s (verenigingen, sociaal-cultureel werk,…). Twee bedrijven ook onder de 32 klanten in 2021. Het doel van Kla4 is om vooral verenigingen te steunen die ons zien als een mooie aanvulling van hun vrijwilligerswerk.
Bij Snel&Wel, onze fietskoerierdienst, is de verhouding anders. Hier zijn er 33 lokale economie-bedrijven op de 93 opdrachtgevers.
De samenwerking gaat verder dan een win-win in termen van prijs-kwaliteit. Zo hebben we met lokale drukkerijen in Aalst, Ninove en Kluisbergen een fijne relatie, die ons helpt in de professionele verdere uitbouw van onze dienstverlening.
Dank voor al deze vormen van samenwerking!
Sociaal burgerengagement
Op www.vrijwilligers.be staat Steunpunt Welzijn als mogelijkheid voor heel wat vrijwilligerswerk van verschillende aard. Als we er even op hopen dat Corona niet opnieuw stoorzender wordt voor sociale contacten, gaan we hier zeker mee voort.
In het Wereldhuis, bij het Repair Café, onze communicatie, het werk van SOS Schulden op School, in ons bestuur en allerlei projecten,… wie het voelt kriebelen is altijd welkom. De beste samenwerking: jij doet iets graag en stelt je ten dienste van het goede doel, als organisatie bieden we op maat zinvol vrijwilligerswerk aan.
Een oprecht dankwoord aan de zovele vrijwilligers, doorheen de jaren.
Kan een afbeelding zijn van 3 mensen en tekst
Brug naar werk en integratie
Via verschillende activeringsprogramma’s telden we in 2021 55 werkzoekenden, die op onze werkvloeren begeleid werden. D.w.z. dat we 55 keer de kans kregen om mensen gericht te ondersteunen om zich te versterken richting arbeidsmarkt. Op maat, dat spreekt. De afstand tot de arbeidsmarkt, tot volwaardige integratie is voor sommigen te breed. Het helpen overbruggen van die afstand, de hulp richting ‘doorstroom’ is maatschappelijk erg belangrijk en helpt mensen echt vooruit.
Kan een afbeelding zijn van 7 mensen en de tekst 'MENSEN STERKER MAKEN' IS AL 26 JAAR HET DEVIES VAN STEUNPUNT WELZIJN. WIE DOOR MSTANDIGHEDEN ZWAK STAAT OP DE ARBEIDSMARKT HELPEN WE BIJ HET VERSTERKEN VAN COMPETENTIES. OOK ONS (TALRIJK) VRIJWILLIGERSWERK DOET VELEN DEUGD. STEUNPUNT WELZIJN'