Our Phone Number: 053 89 06 28 Our Email Address: steunpunt@welzijn.net

Een dag op het stalen ros

Een dag op het stalen ros

Als fietskoerier werken bij Steunpunt Welzijn vzw is boeiend, maar soms ook uitdagend. Bij mooi weer is natuurlijk zalig om een hele dag buiten te zijn en te kunnen genieten van de buitenlucht. Als het regent of koud is, moeten onze koeriers daarentegen ook – goed ingeduffeld - de baan op. Denk daar bij die een koude regendag het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen en je beseft meteen dat de ene dag de andere niet is. Hoe sterk is de eenzame fietser…? Maar dat is ook de charme van het werk.

We laten je even meegenieten van een doorsnee dagje als fietskoerier.

8.00 – 8.30 uur

De fietskoeriers komen aan in het depot in Oudenaarde.

Ze drinken een kopje koffie en praten samen in de gemeenschappelijke ruimte over de beslommeringen van het leven.

8.30 uur

Begin van de werkdag.

De sociaal werkvloerbegeleider deelt de plannen uit die deze dag moeten “gestoken” worden. Opmerkingen of vragen rond de plannen kunnen op dat moment gesteld worden zodat iedereen vlot aan de slag kan en weet wat hem/haar te doen staat. 8.45 uur

Na het laden van de fiets met het nodige drukwerk, hijsen de koeriers zich op hun stalen ros.

De koeriers vertrekken samen of apart uit Oudenaarde.

De tijd en afstand naar de bedeelzone verschilt bijna dagelijks. Dit kan een tochtje van 10 minuten zijn maar soms moet je wel 40 minuten fietsen voor je de eerste brievenbus bereikt.

9.00 – 15.45 uur

De koeriers malen bij de bedeling vele kilometers af door de mooie Vlaamse Ardennen. Daarbij krijgen ze de nodige beklimmingen voor de kiezen en moeten ze zich een weg weten te banen door zand- en grindwegen.

Ze proberen zelf de meest efficiënte weg te vinden doorheen hun plannen. De koeriers met veel ervaring “steken” de plannen (bij wijze van spreken) met hun ogen dicht. De minder ervaren koeriers worden hier dan ook meer in ondersteund.

16.00 uur

De koeriers verzamelen weer in het depot in Oudenaarde.

Als de fiets van de koeriers geen mankementen vertoont, wordt deze op zijn vaste plaats gezet. De batterijen van de

elektrische fietsen worden opgeladen zodat ze de volgende dag terug ter beschikking zijn.

De koeriers zitten nu weer samen in de gemeenschappelijke ruimte waar ze hun eindtelling houden.

De bedeelde aantallen worden in hun persoonlijke map bijgehouden, deze wordt regelmatig gecontroleerd door de sociaal werkvloerbegeleider.

16.30 uur

De werkdag van de fietskoeriers zit erop.

De koeriers vertrekken samen naar het station of naar huis.

De sociaal werkvloerbegeleider zorgt ervoor dat de bedeelde aantallen ingegeven worden in de computer en dat de planning voor de volgende dag alvast klaarligt.

Zo ziet een normale dag eruit. Soms duiken er echter onverwachte problemen op, zoals een fietsdefect of een val van een fietskoerier.

Dan is het de taak van de sociaal werkvloerbegeleider om hier een efficiënte oplossing voor te zoeken die het minste tijd en middelen in beslag neemt.

Close