LETS-groepen

LETS, een wereld van schelpjes en drepkes! 

Mensen die meedoen met LETS komen samen in LETS-groepen. Deze groepen zijn overal te vinden in Vlaanderen en Brussel. Waar je ook gaat, LETS blijft LETS. Toch zijn er ook verschillen tussen de groepen. Elke groep heeft bijvoorbeeld zijn eigen naam voor de punten waarmee de letsers worden gewaardeerd. In Oostende heten ze 'schelpjes', en in Limburg noemen ze ze 'drepkes'. 

De aanbiedingen en vragen kunnen ook variëren van groep tot groep. Sommige groepen focussen meer op de ecologische pijler, terwijl andere meer nadruk leggen op sociale aspecten. Het zijn slechts kleine verschillen. Je kunt het vergelijken met dialecten. We vertellen allemaal hetzelfde verhaal van LETS, maar elk op onze eigen manier. 

De LETS-groepen hebben ook een belangrijke verbindende functie. Van gezellige potlucks en weggeefmarkten tot sfeervolle picknicks en (k)LETS-cafés. LETS-groepen organiseren veel bijeenkomsten en activiteiten. Zo leer je je buurt écht kennen en bouwen we samen een sterk sociaal netwerk. 

Hieronder zie je een handig overzicht van de actieve LETS-groepen in Vlaanderen!

Hoe start ik mijn eigen LETS-groep?

Een LETS-groep starten is een proces vol boeiende uitdagingen, je leert mensen kennen die je anders nooit zou ontmoeten. Wie je ook bent, iedereen kan zijn steentje bijdragen. Wat je ook doet, bij LETS krijgt het een meerwaarde.  

Bij LETS Vlaanderen zijn we natuurlijk zeer enthousiast wanneer er nieuwe LETS-groepen opkomen! Hoe groter de LETS-beweging, hoe beter. Als we je bij zaken kunnen ondersteunen of wegwijs maken, aarzel niet om ons te contacteren.

Ondersteuning door LETS Vlaanderen

LETS Vlaanderen biedt ondersteuning aan bestaande en opstartende LETS-groepen in Vlaanderen en Brussel. Bij ons kan je terecht voor moeilijkheden, vragen, inspiratie,.. Daarnaast organiseren we ook verschillende evenementen om letsers met elkaar te verbinden. Zo leren we van elkaar en laten we de LETS-beweging bloeien. Via onze Facebook-groep blijf je op de hoogte van alle evenementen.

LETS Vlaanderen creëert tal van handige tools en handleiding die je kan gebruiken tijdens je werking. Niet gevonden wat je zocht? Laat het ons zeker weten en we kijken hoe we kunnen helpen. 

Promokoffer

Wil je LETS in de schijnwerpers zetten tijdens markten en evenementen? Maak dan gebruik van onze handige LETS-promokoffer! Deze speciale koffer zit boordevol materiaal en handige hulpmiddelen om nieuwe leden aan te trekken en je LETS-groep te laten bloeien. 

 

  • Aantrekkelijke flyers die de essentie van LETS uitleggen. 

  • Opvallende banner om jouw kraam of stand in het oog te laten springen. 

  • Inspiratieboekje om nieuwe letsers op weg te helpen met hun Vraag en Aanbod.

  • .. 

Neem contact op om de promokoffer te lenen voor jouw volgende evenement. 

Meer informatie rond het beheer van een VZW en het verschil met een Feitelijke Vereniging. 

Scwitch en Assist slaan de handen in elkaar om via deze korte en krachtige 'VZWebinars' een antwoord te geven op enkele veel gestelde vragen rond het beheer van een VZW.

Wegwijs uit de verschillende online platformen 

Cyclos 

Sinds 2023 zijn we vol op bezig met de lancering van een nieuwe app en online platform, namelijk Cyclos! Dankzij Cyclos wordt letsen een nog vlottere ervaring. 

Het Cyclosplatform is zeker niet aan zijn proefstuk toe. De website en app zijn gevormd dankzij interactie met honderden LETS-groepen wereldwijd. Daarnaast zijn er ook minstens evenveel Timebanks die van het platform gebruik maken. Dit platform zal alle groepen sterker verbinden, want het maakt interactie en interletsen met elkaar een pak eenvoudiger. 

Letsc 

Sommige LETS-groepen gebruiken het oudere LETSC-platform. Hoe je daarmee start met letsen zie je in volgende video's.

Engageer je voor LETS!

Word vrijwilliger, ambassadeur, kernlid of bestuursvrijwilliger! 

Vrijwilliger worden

Help mee met de dagelijkse werking van LETS Vlaanderen door je vaardigheden in te zetten als vrijwilliger. Ben jij een communicatieve duizendpoot? Help je graag mensen uit de nood met digitale vragen? Van administratieve taken tot evenementenorganisatie, er is altijd ruimte voor extra handen.

Kernlid worden

Draag bij aan de strategische beslissingen en de toekomst van LETS Vlaanderen als Kernlid. Jouw ideeën en betrokkenheid zijn cruciaal voor de groei van onze gemeenschap. 

Waarom zou je meedoen? 

  • Je komt terecht in een fijne groep met een sterk maatschappelijk engagement.  

  • Versterk je band met de LETS-gemeenschap. 

  • Breng positieve verandering teweeg in je lokale omgeving. 

  • Ontwikkel nieuwe vaardigheden en leer van anderen. 

  • Word een sleutelfiguur in de groei van LETS Vlaanderen. 

Ambassadeur worden

Verspreid het LETS-gedachtegoed in jouw lokale gemeenschap als Ambassadeur. Door lezingen, workshops, of gewoon gesprekken met anderen te organiseren, kan je anderen inspireren om deel te nemen aan onze bloeiende LETS-groepen. 

Bestuursvrijwilliger worden

LETS Vlaanderen vzw zoekt bestuursvrijwilligers om de Raad van Bestuur te versterken. Als bestuurder zet je mee de strategische lijnen voor de organisatie uit en bewaak je samen met de andere bestuurders de goede werking en het behalen van de beoogde doelen. Bekijk hier de vacature. 

Interesse? Begint het al te kriebelen? 

Neem contact met ons op en ontdek hoe je een rol kunt spelen bij LETS. Samen bouwen we aan een meer veerkrachtige en verbonden LETS-gemeenschap! 

Bij LETS Vlaanderen zijn we altijd op zoek naar gepassioneerde individuen die willen bijdragen aan het versterken van onze LETS-gemeenschap. Of je nu een actief lid bent, nieuwkomer, of simpelweg gelooft in de kracht van samenwerking, er zijn verschillende manieren waarop je je kunt engageren!